As important as your home are the spaces you WORK in and MAKE things in. Commercial and Industrial architecture is a balance between the individual and the collective, a balance that Co-Lab Architects work hard to achieve.

As important as your home are the spaces you WORK in and MAKE things in. Commercial and Industrial architecture is a balance between the individual and the collective, a balance that Co-Lab Architects work hard to achieve.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Hoedspruit, Limpopo

SIZE: 1500m2

This mixed-use development was designed with a primary grid structure, to allow for adaptability depending on client needs. The space can be utilized as a single warehouse facility, or it can be configured to fit four smaller, separate warehouse spaces. Each space was designed to connect with a ‘front of house’ or sales office in a kind of strip mall fashion. The idea was to provide a development for Hoedspruit that would allow tenants to manufacture and sell goods in an upmarket building type, thus the building has a more commercial look and feel, and less of an industrial frontage.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Polokwane, Limpopo

SIZE: 19900m2

The Farmyard was imagined as a more traditional outdoor, strip-mall, shopping centre, with a modern aesthetic, modern amenities and a humancentric scale which is inviting and familiar, thus making it a more relaxed and comfortable shopping experience than recent shopping mall developments. Gable elements add to the sense of familiarity, and this is contrasted with more modern elements such as steel columns and flat roof structures. Wood cladding and sheet metal cladding again contrast with each other to further inform the idea of modern comfort.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Hoedspruit, Limpopo

SIZE: 1500m2

This mixed-use development was designed with a primary grid structure, to allow for adaptability depending on client needs. The space can be utilized as a single warehouse facility, or it can be configured to fit four smaller, separate warehouse spaces. Each space was designed to connect with a ‘front of house’ or sales office in a kind of strip mall fashion. The idea was to provide a development for Hoedspruit that would allow tenants to manufacture and sell goods in an upmarket building type, thus the building has a more commercial look and feel, and less of an industrial frontage.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Polokwane, Limpopo

SIZE: 19900m2

The Farmyard was imagined as a more traditional outdoor, strip-mall, shopping centre, with a modern aesthetic, modern amenities and a humancentric scale which is inviting and familiar, thus making it a more relaxed and comfortable shopping experience than recent shopping mall developments. Gable elements add to the sense of familiarity, and this is contrasted with more modern elements such as steel columns and flat roof structures. Wood cladding and sheet metal cladding again contrast with each other to further inform the idea of modern comfort.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Haenertsburg, Limpopo

SIZE: 1100m2

Set in a small town, with a more traditional aesthetic, and with tourism in mind, the Goat Shed was imagined as a small-scale shopping centre with a few locally owned stores and a car museum. The Goat Shed is intended to add a more modern aesthetic to the town whilst serving as a gateway into the town itself. With that in mind a mix of traditional gables, and modern building materials in the form of glass and steel, are used to achieve a fresh vibrant style for Haenertsburg.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Nelspruit/Mbombela, Mpumalanga

SIZE: 920m2

Avis Nelspruit is a bold design, featuring a cantilever square and asymmetrical design. This choice of design was intended to set the building apart from the more industrial buildings in the area.
On a site with a very steep slope, the building was split into two levels. One level houses the Car Rental Division, and the other houses the Used Car Sales section. With the main Elevation being visible from the access road above it was important to eliminate the idea that this is only a second-hand car dealership, and the bold design elements have a striking visual effect, cleverly hiding the car dealership aspect.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Haenertsburg, Limpopo

SIZE: 1100m2

Set in a small town, with a more traditional aesthetic, and with tourism in mind, the Goat Shed was imagined as a small-scale shopping centre with a few locally owned stores and a car museum. The Goat Shed is intended to add a more modern aesthetic to the town whilst serving as a gateway into the town itself. With that in mind a mix of traditional gables, and modern building materials in the form of glass and steel, are used to achieve a fresh vibrant style for Haenertsburg.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Nelspruit/Mbombela, Mpumalanga

SIZE: 920m2

Avis Nelspruit is a bold design, featuring a cantilever square and asymmetrical design. This choice of design was intended to set the building apart from the more industrial buildings in the area.
On a site with a very steep slope, the building was split into two levels. One level houses the Car Rental Division, and the other houses the Used Car Sales section. With the main Elevation being visible from the access road above it was important to eliminate the idea that this is only a second-hand car dealership, and the bold design elements have a striking visual effect, cleverly hiding the car dealership aspect.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Nelspruit/Mbombela, Mpumalanga

SIZE: 2370m2

AWARD: SAIA Mpumalanga Award for Architecture

With a very constrained client brief, the result meets all the client’s requirements. The design is intended to be low maintenance and simplistic in form, with only a few key elements. With this in mind, the entrance was designed to form the main feature of the building, allowing users to easily navigate to the entrance. Essentially the design stems from the idea of a simplistic stereotomic block form, which is used to house offices, being chiselled out to accommodate other functions such as patios, the entrance and large glazed elements which form part of communal boardrooms etc. This chiselling brings interest to the otherwise simplistic elevations whilst also allowing for light to penetrate the building. A central courtyard further allows for a connection to the outside, and again draws light into the centre of the block. The colour pallet, though muted, contrasts with the dark aluminium creating a bit more drama in the elevations.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Nelspruit/Mbombela, Mpumalanga

SIZE: 625m2

Consisting of an original 1950-style house, these offices were imagined with a European influence and consist of irregular shapes, wooden screens and a 50:50 ratio between solid wall and glazed wall elements. In this design, each floor is imagined as its own entity and proves that architecture is a 3-dimensional experience.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Nelspruit/Mbombela, Mpumalanga

SIZE: 2370m2

AWARD: SAIA Mpumalanga Award for Architecture

With a very constrained client brief, the result meets all the client’s requirements. The design is intended to be low maintenance and simplistic in form, with only a few key elements. With this in mind, the entrance was designed to form the main feature of the building, allowing users to easily navigate to the entrance. Essentially the design stems from the idea of a simplistic stereotomic block form, which is used to house offices, being chiselled out to accommodate other functions such as patios, the entrance and large glazed elements which form part of communal boardrooms etc. This chiselling brings interest to the otherwise simplistic elevations whilst also allowing for light to penetrate the building. A central courtyard further allows for a connection to the outside, and again draws light into the centre of the block. The colour pallet, though muted, contrasts with the dark aluminium creating a bit more drama in the elevations.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Nelspruit/Mbombela, Mpumalanga

SIZE: 625m2

Consisting of an original 1950-style house, these offices were imagined with a European influence and consist of irregular shapes, wooden screens and a 50:50 ratio between solid wall and glazed wall elements. In this design, each floor is imagined as its own entity and proves that architecture is a 3-dimensional experience.

PROJECT DETAILS

LOCATION: uMlalazi, KwaZulu-Natal

SIZE: 10290m2

The design brief called for an international architectural aesthetic. With this in mind, the external walls are predominantly glass, with wooden fins to provide shading to the building. The building wraps around a central courtyard offering a sheltered space for people to gather. With a building of this scale, one must address environmental sustainability, and this is done by including large planter boxes which serve as covered walkways, and most of the flat roofs are also planted. These elements complement the planting of the courtyard, all of which offer green views from the inside of the building.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Mkhuhlu, Mpumalanga

SIZE: 2890m2

The project location primarily dictated that the design be simplistic in form and low maintenance with only a few detail elements. The nature of the building dictated a larger scale than the mainly single-storey scale present, and the roughly two storeys help to subtly introduce a level of urbanism to the area.

PROJECT DETAILS

LOCATION: uMlalazi, KwaZulu-Natal

SIZE: 10290m2

The design brief called for an international architectural aesthetic. With this in mind, the external walls are predominantly glass, with wooden fins to provide shading to the building. The building wraps around a central courtyard offering a sheltered space for people to gather. With a building of this scale, one must address environmental sustainability, and this is done by including large planter boxes which serve as covered walkways, and most of the flat roofs are also planted. These elements complement the planting of the courtyard, all of which offer green views from the inside of the building.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Mkhuhlu, Mpumalanga

SIZE: 2890m2

The project location primarily dictated that the design be simplistic in form and low maintenance with only a few detail elements. The nature of the building dictated a larger scale than the mainly single-storey scale present, and the roughly two storeys help to subtly introduce a level of urbanism to the area.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Nelspruit/Mbombela, Mpumalanga

SIZE: varied

The brief asked for a minimal, easy-to-install, non-site-specific (repeatable) but identifiable structure. From this, the design began as a simple line as support, to three lines in a dark yellow, imagined as tree trunks supporting a canopy which offers shade for waiting passengers. The dark yellow was chosen as a reference to Mpumalanga as the Place of the Rising Sun, making it a contextual choice, and adds to the identifiability of the structures.

PROJECT DETAILS

LOCATION: Nelspruit/Mbombela, Mpumalanga

SIZE: varied

The brief asked for a minimal, easy-to-install, non-site-specific (repeatable) but identifiable structure. From this, the design began as a simple line as support, to three lines in a dark yellow, imagined as tree trunks supporting a canopy which offers shade for waiting passengers. The dark yellow was chosen as a reference to Mpumalanga as the Place of the Rising Sun, making it a contextual choice, and adds to the identifiability of the structures.